TORE ERLAND

Bilde av Tore Erland

Bilde av Tore Erland
Bilde av Tore Erland

Mitt navn er Tore B. L. Erland og jeg er født i år 1966 i Haugesund, som ligger i Rogaland fylke. Jeg bor i dag i det lille tettstedet Førre, som ligger i Tysvær kommune, som er nabokommunen til Haugesund. Mine tre store hobbyer er å holde på med data, studere lokalhistorie og spore opp mine forfedre når jeg har mulighet til det. Omkring år 1992 begynte jeg å lete etter mine forfedre for første gang og omkring år 1993/94 begynte jeg også å lese det jeg kunne finne om Olavskirken på Avaldsnes. Det viste seg at en av mine forfedre hadde vært eier av kirken i en periode, sammen med to andre. Men siden jeg holdt på med mine forfedre på denne tiden, så la jeg etterhvert prosjektet om Olavskirken oppi en skuff. Omkring år 1997 fikk jeg min første pc med "Windows 95", som omkring år 1999 ble oppgradert til "Windows 98", og etterhvert begynte jeg å lage enkle nettsider samtidig som jeg la inn navnene på de forfedrene, som jeg hadde funnet til da, inn på pcèn i et eget program, som heter "Familiearkiv 97". Dette programmet ble senere oppgradert til "Familiearkiv 5" og i dag bruker jeg "Legacy 7,5". Omkring år 1989/99 bestemte jeg meg for å forske mer på Olavskirken og dens historie samtidig som jeg holdt på med forfedrene mine. Omkring år 1999 lærte jeg å lage bedre og rydigere nettsider. Det hele begynte med et enkelt lite kurs via "Telenor" sine nettsider hvor man lærte å skrive tekst, sette det i system, legge inn bilder, og bygge frame på en nettside. Deretter lærte man hvordan dette skulle lagres og hvilke fil-typer man kunne bruke. Tilslutt lærte man om tellere og gjestebøker. Siden jeg på denne tiden allerede var ganske interessert i data så lærte jeg dette ganske fort og kort tid senere laget jeg nettsider, som var mye bedre og mer avansert enn de jeg laget fra starten av. Omkring år 1999/2000 laget jeg en stor nettside der jeg la ut alt jeg hadde funnet angående mine forfedre og da nettsiden var ferdig la jeg denne hobbyen til sides og tok frem alt som jeg hadde funnet og skrevet av om Olavskirken. Kort tid senere laget jeg også en nettside om Olavskirken og begge disse nettsidene ble laget i "Microsoft office 97" og lagt ut på serveren til "Sol.no", som da hadde en avtale med "Telenor", der jeg var kunde.

 

Da begge nettsidene var ferdige begynte jeg på nytt med å spore opp mine forfedre omkring år 2000/01 og kort tid senere fant jeg en med navnet Kristoffer Trondson Rustung, som viste seg å ha vært både sjørøver og admiral. Dermed begynte jeg på mitt neste prosjekt og jeg fant ganske mye stoff om han. På Haugesund folkebiblotek fant jeg noen bøker om han og jeg fikk heldigvis låne noen av dem med meg hjem, slik at jeg kunne studere dem i ro og fred. Et par av bøkene, som bibloteket hadde, var så gamle at man ikke fikk låne dem med seg hjem eller å kopiere dem. Derfor skrev jeg av det jeg trengte. De bøkene, som jeg lånte med meg hjem, hadde et stort fellestrekk og det var at de var ganske tungleste. Noen av dem beskrev for det meste andre ting enn om Kristoffer. Derfor begynte jeg å skrive av det som jeg syntes var viktig og la det inn på min pc, som etter min menning er et ganske viktig verktøy når man holder på med slike prosjekter. Etterhvert fant jeg også en del stoff om Kristoffer på internett og der fant jeg også diverse slektstre om familien til Kristoffer. En del av kildene beskrev tingene på forskjellige måter og brukte forskjellige årstall. Så det var ikke så lett å sette dette sammen. Derfor ble jeg nødt til å redigere litt på notatene mine for å få alt til å henge i hop. Omkring år 2002/03 fikk jeg programmene "Dreamweaver" og "Html-kit", som gjorde det mye enklere å lage nettsider. Disse to programmene ble senere oppgradert til nyere versjoner. Omtrent på den samme tiden hadde jeg funnet så mye stoff om Kristoffer at jeg begynte å lage en nettside om han og hans familie, som ble lagt ut på "Sol.no" omkring år 2003. Omkring år 2003/04 ble avtalen mellom "Sol.no" og "Telenor" avsluttet, og jeg fikk ny serverplass hos "Telenor". Denne plassen ble etterhvert brukt til andre småprosjekter og derfor ble nettsidene "Mine forfedre", "Kristoffer Trondson Rustung" og "Olavskirken" flyttet til "Home.no" sin server, som var en gratisserver og var eigt av en privat person. Disse tre nettsidene ble da også oppgradert en del og spesielt den om Kristoffer (bilde)Bilde av gammel nettside. Omkring år 2004/05 kjøpte jeg en ny pc med "Windows XP", som var mye bedre og raskere enn den gamle pcèn, som da ble en testmaskin og senere skiftet eier.

 

Men serveren hos "Home.no" var ganske ustabil og man viste ikke når den virket eller var i ustand. Foreksempel gjesteboken, som jeg hadde på denne serveren, ble slettet pågrunn av feil omkring år 2006/07. Derfor anbefaler jeg ingen å bruke denne serveren, som forsatt delvis er oppe og går. Omkring år 2007 fjernet jeg alle mine småprosjekter på serveren hos "Telenor" og flyttet de tre nettsidene mine til denne serveren. Noen av filene var blitt slettet eller ødelagt da de låg på serveren til "Home.no". Men jeg hadde heldigvis en kopi av disse nettsidene hjemme på min datamaskin og på dvdère, som jeg hadde laget. Omkring år 2007 kjøpte jeg en ny pc med "Windows XP" og samme året begynte jeg på nytt å jobbe med prosjektet Olavskirken. Planen var å oppgradere hele nettsiden og legge ut nye bilder, som jeg tok selv. Omkring år 2007/08 begynte jeg å kjøpe bøker om Olavskirken, om Avaldsnes og om Karmøy. Noen av bøkene var de samme som jeg tideligere hadde lånt på bibloteket og noen var helt nye. Begynte også kjøpe inn bøker om Kristoffer og om hans familie. Noen var ganske gamle og disse ble kjøpt på auksjon eller via nettsider. Samtidig begynte jeg også å kjøpe bygdebøker, gards/ætte bøker og slektsbøker fra alle kommunene i Hardanger, Sunnhordaland, Nord-Rogaland og Ryfylke. Denne samlingen ble etterhvert ganske stor og kostbar, og forsatt er jeg ikke ferdig. Vet om flere bøker som skal utgies i fremtiden og er også på jakt etter de få bøkene, som kommunene har vært utsolgt for. Planen er å bruke disse bøkene hjemme når jeg senere skal begynne å lete etter forfedre igjen. Etterhvert som jeg leste mer og mer om Kristoffer og besøkte noen av stedene, som hadde en forbindelse til Kristoffer og hans familie, ble det avgjort omkring år 2007/08 å lage en ny og større nettside om Kristoffer. Tok mange flotte bilder på de stedene som jeg besøkte og ville bruke disse på nettsiden. Hadde omtrent samtidig planer om å lage en ny nettside angående Olavskirken. Denne gangen ville jeg gjøre alt perfekt, slik at leserene ville like denne nettsiden om Kristoffer. Først bestemte jeg meg for at denne nettsiden kun skulle handle om Kristoffer og hans familie og ikke noe annet. Men jeg fant fort ut at jeg også skulle ta med noen av personene, som hadde tilknytting til familien på en eller annen måte. Derfor begynte jeg også å kjøpe bøker angående dette og leste dem noelunde grundig.

 

Tilslutt var jeg klar til å sette meg ned foran pcèn og skrive inn det jeg ville ha på nettsiden. Etterhvert som jeg skrev så gikk jeg også inn på diverse nettsider og leste hva de skrev angående det jeg holdt på med. Omkring år 2010 fikk jeg et nytt digital speilrefleks kamera med flere linser og da ble det selvsagt noen nye turer til Hardanger og området rundt, for å ta nye bilder, som kunne brukes på nettsiden om Kristoffer. På hvert bilde ble tilført informasjon om bilde. Men det er ikke altid at ting går som planlagt og jeg opplevde flere store ting som fikk stor innvirkning på mitt liv. Dermed ble alt som hadde med nettsider å gjøre lagt på is og der ble de liggende frem til våren i år 2013. I løpet av det siste året har jeg kjøpt to nye pcère, som har "Windows 7" og "Windows 8". Begge med nyeste versjon av slektsprogrammet "Legacy 7,5". Trengte nye pcère med oppgraderte programmer som kunne hjelpe meg med hobbyene mine. Noen nye bøker var også kjøpt inn i løpet av de siste årene og plassert i mitt lille biblotek. Samtidig hadde jeg også lært mye mer angående nettsider og derfor var valget lett, da jeg endelig bestemte meg for å jobbe videre med Kristoffer Trondson Rustung. Jeg ville lage helt nye nettsider, som skulle være enkle å bruke og helt uten frameoppsett, som deler en nettside opp i flere deler. En av grunnene til at jeg kuttet ut dette var fordi at søkemotorene hadde problemer med å finne nettsider, som er laget med frameoppsett. Dermed ble de forrige nettsidene, som jeg begynte på i år 2008, forkastet og våren 2014 begynte jeg på den nye nettsiden om Kristoffer, da jeg ville gjøre nettsiden om Olavskirken ferdig først. I dag år 2015 er den nye nettsiden helt ferdig og jeg håper at du vil like den og anbefale den til andre. Jeg vil selvsagt oppgradere nettsiden når jeg kommer over viktig stoff eller nyere opplysninger om Kristoffer. Hvis du vet noe om Kristoffer og det ikke er beskrevet her, så håper jeg at du vil sende denne informasjonen til meg ved å bruke skjemaet på meldingsiden. Man kommer dit ved å trykke på "MELDING" på menyfeltet. Man kan også sende meldinger og chate med meg via Facebook ved å legge meg til som venn. (www.facebook.com/erland).

 

Tilslutt vil jeg takke Turid Skimmeland på Haugesund folkebiblotek, avdeling lokal- og slektshistorie, som har hjelpt meg ganske mye med å finne stoff til denne nettsiden og med å spore opp mine forfedre. Hun har også hjelpt meg mye angående Olavskirken på Avaldsnes. Jeg vil også takke kirkevergen Marta Lunde Medhaug og Marit Synnøve Vea, som er leder for Avaldsnesprosjektet på Karmøy, for at jeg fikk ta mange flotte bilder både innvendig og utvendig av kirken i år 2007 og i år 2010. De fleste av disse bildene er brukt på nettsiden om Olavskirken og noen er også brukt på denne nettsiden. Jeg vil også takke artisten Helge Toft, for at jeg fikk lov til å bruke hans musikk på min lille film om Olavskirken, som ble tatt opp i år 2007 og som man også kan se på denne nettsiden. Helt til slutt vil jeg takke for at du besøker denne nettsiden og håper at du vil like den. Setter også pris på om du vil skrive noen ord i gjesteboken om hva du syntes om denne nettsiden og eventuelt anbefale den til andre.